Zondag 20 juni '21

Vormsel

JIP – Jeugd In Parochie

Wie zijn we?

De term ‘Lange Weg’ staat voor het project dat jongeren een 5-tal jaren voorbereidt op het vormsel, dat ze dan vieren op 17 jarige leeftijd. Hier bij ons heeft de begeleiding een mooie naam gekozen om de groep in de parochie te verankeren: JIP – Jeugd In Parochie.

Na de catechese in het 6e leerjaar (zie ook ‘Plechtige Geloofsbelijdenis’) kunnen de jongeren kiezen voor JIP. Tijdens de Naamopgave engageren ze zich voor de “ Lange Weg”.
Elk groepje kiest dan ook een naam.

We gaan momenteel op weg met JIP Spoor, Tandem, Uniek, Vuurtoren en Wervel.

JIP zit mee onder de grote koepel van de Interdiocesane Jeugddienst, die alle vormen van Catechese na 12 jaar omvat.
We kunnen voor ondersteuning rekenen op een regionaal jongerenpastor.

Wat doen we?

JIP organiseert ieder werkjaar twee weekends, eentje in oktober als start en nog eentje in februari.

Om de maand ongeveer plannen we nog een activiteit: een film bekijken, luisteren (naar een gast of naar elkaar), praten over verhalen (Bijbelse en andere). Verder is er ook nog de kersthappening, Damiaanactie en de onovertroffen slotdag.

Jaarthema

“De ongeziene” krijgt een gezicht met de figuur van Bartimeüs (Mc 10, 46-52). (Neen, niet Bart De Mus  wink )
Ken je zijn verhaal nog? Deze blinde bedelaar zat ongezien langs de kant van de weg.

Maar dan gebeurde er iets opvallends. Jezus zegt tegen de omstanders dat ze Bartimeüs bij hem moeten roepen.

Ze doen dat met de woorden: “Houd moed, sta op, Hij roept u!”

In plaats van op de bedelaar neer te kijken en te zeggen dat hij zijn mond moet houden, geven de omstanders
na het gebod van Jezus een krachtige drievoudige aanmoediging aan Bartimeüs.

Moed houden, opstaan, want Hij roept u! Jezus geeft hoop waardoor de omstanders inzien waar en hoe ze een steentje kunnen bijdragen. Bartimeüs gaat zo geloven in zijn eigen kracht. Hij werd gezien…

Dit doet ons de vraag stellen hoe wij omgaan met kwetsbaarheid. Doen we genoeg moeite om écht rondom ons te kijken?
Volgend werkjaar willen we samen ontdekken wat solidariteit en elkaar aanmoedigen kan betekenen.

Natuurlijk is het ook belangrijk dat we onszelf zien. En dat we onszelf graag zien! Ook daar zullen we bij stilstaan.

Begeleiding

De Jipbegeleidingsploeg (An, Charlotte, Elfi, Hilde, Isabelle, Lucy-Ann, Miriam, Paul en Zuster Ann) geeft het beste van zichzelf om enthousiast met jongeren op weg te gaan.

Je kan ons bereiken door een bericht te sturen naar: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

************************************************************************************************************************