Zondag 29 jan. 2023
11.00 u. : Gebedsviering

Zondag 05 febr. 2023
11.00 u. : Eucharistieviering
met vormsel JIP Uniek

Zondag 12 febr. 2023
11.00 u. : Eucharistieviering

Gezinsviering


Zondag 19 febr. 2023
11.00 u. : Gebedsviering

   

Sam, een jongen, een meisje…voluit misschien Samir of Samantha, Samuel of Sammy?!

Een van de vele kinderen die elke dag naar school gaan, naar een basisschool zoals Sint Jozef Coloma. Een school in zijn of haar buurt. En Sam is bijzonder, zoals elk kind.

Maar soms loopt het bij Sam niet van een leien dakje: het huiswerk is soms niet gemaakt want er was oppas nodig voor de kleinere kinderen in het gezin, op tijd op school zijn lukt vaak niet en regelmatig ziet Sam conflicten thuis.

Heel wat dingen om boos maar ook droevig tegelijkertijd te zijn. En daarbovenop krijgt Sam opmerkingen op school: huiswerk MOET gemaakt zijn, OP TIJD komen is noodzakelijk. Niemand staat er bij stil dat hij vandaag weer moest zorgen dat de kleintjes in het gezin aangekleed waren, dat de brooddozen redelijk leeg zijn omdat er niets meer te vinden was in de kast, dat er geen zakje met zwemgerief mee gaat naar school omdat de zwembroek of het badpak van vorig schooljaar te klein geworden is…

Is dit dan allemaal de schuld van Sam? Zeker niet! De schuld van de ouders? Ook niet, want ook zij zien het allemaal niet zo goed meer zitten! Ze kunnen nauwelijks hun eigen zaken beredderen, laat staan dat er tijd overblijft voor de kinderen…

Heel wat zorgen dus en Sam moet zijn of haar plan maar leren trekken.

Sam loopt met die zorgen ook niet te koop en wil alles liefst zoveel mogelijk zelf oplossen. Wat niet lukt voor een kind op die leeftijd en ook niet mag verwacht worden. Maar ook de ouders zullen niet zomaar komen aankloppen om hulp te vragen, hiervoor zijn ze eigenlijk te fier of te verlegen…

En dan zijn wij er als school om zo’n situaties op te merken. Een gesprekje met Sam kan al heel wat aan het licht brengen, zeker als het kind zich goed voelt in de klas en vertrouwen heeft in de juf of meester.

Gelukkig kunnen we hier op Sint-Jozef Coloma rekenen op ZON, Zorg Om Naasten. We werken samen als we merken dat een kind niet mee kan op bosklassen omdat die kosten er écht niet meer bij kunnen, als een kind een brilletje nodig heeft maar de rekeningen al zo hoog oplopen dat ouders de aankoop van die bril uitstellen… De school organiseert ook acties samen met ZON om geld in het laadje te brengen: de knabbelverkoop van het derde leerjaar, de winterbar voor de kerstvakantie zijn zo enkele voorbeelden.

Jammer genoeg zijn er zoals Sam heel wat kinderen op onze Mechelse basisscholen. Gezinnen die een extra duwtje in de rug kunnen gebruiken, kinderen zoals Sam die wel eens graag een extra knuffel krijgen. Eens een half uurtje aandacht krijgen na schooltijd van iemand die vraagt hoe je dag geweest is. Het is voor ons misschien vanzelfsprekend, maar voor Sam en een heleboel andere kinderen is dit niet.

En daarvoor is SAM gestart, op zoek gaan naar hulp voor al deze Sammetjes. Er zijn al heel wat mooie initiatieven op de verschillende Mechelse parochies en scholen, maar er is zeker nog ruimte voor meer!

We durven dus bij jullie aan te kloppen om dit initiatief te steunen. Met een duit in het zakje, met een helpende hand bij een gezin in nood, door na schooltijd kinderen te ondersteunen bij het maken van hun huiswerk, door een luisterend oor te zijn voor Sam maar misschien ook wel voor de ouders… Alle beetjes helpen.

We willen jullie dan ook heel erg bedanken voor alle steun op welke manier ook!

Ons schooljaar is alvast goed gestart met een mooie viering in openlucht, we zijn dus helemaal klaar voor schooljaar 2022-2023. En met jullie steun kan dit schooljaar voor heel wat kinderen nog mooier worden.

Om deze steun te kunnen bieden, doen we beroep op jou voor een gift !
Je kan ze overmaken op de rekening van de Koning Boudewijnstichting voor “Samen voor Sam” Rek. nr. BE10 0000 0000 0404 met de vermelding ***623/3707/10063***
Je kan eveneens online schenken via https://donate.kbs-frb.be/actions/GC-SamenVoorSam?lang=nl_NL

De Koning Boudewijnstichting houdt op deze wijze toezicht op een correcte werking.
Dit betekent ook dat giften fiscaal aftrekbaar zijn: vanaf 40 euro is er een belastingvermindering van 45 % op het gestorte bedrag. 

************************************************************************************************************************************************************************************************************